اربیل
شرح
اقلیم کردستان عراق یک منطقه خودگردان در بخش شمالی کشور عراق با نظام فدرالی است. کردستان عراق از شرق با جمهوری اسلامی ایران ، از شمال با ترکیه و از غرب با سوریه هم مرز است. مرکز آن شهر اربیل (هولیر ) و عنوان اعلامی آن :”حکومهتی ههریمى کردستان” ( دولت اقلیم کردستان) می باشد.
منطقه امروزی کردستان عراق در دوران باستان بخش اصلی امپراتوری آشور را تشکیل میداد. در زمان ساسانیان منطقه امروزی عراق را ناحیه سورستان یا دل ایرانشهر مینامیدند و طبق تقسیمات کشوری ایران آن زمان، سورستان به دوازده استان و شصت و دو (شهرستان) تقسیم شده بود. بیشتر بخش خاوری منطقه امروزی کردستان عراق در استان شادی پیروز قرار داشت. شمال غربی کردستان عراق استان بالا نام داشت. شهرهای بزرگ آن دوره در این منطقه، اربیل، گرمیان (کرکوک امروزی) و آشب (عمادیه امروزی) بودند.
همه منطقه امروزی کردنشین تا سال ۱۵۱۴ میلادی یکی از ایالات ایران بود. که در جنگ جالدران بین نیروهای شاه اسماعیل اول صفوی و سلطان سلیم عثمانی (سال ۱۵۱۴ م) بر اثر شکست ایران، بخشی از این مناطق از ایران جدا و نصیب عثمانی گردید (کردستان عثمانی).
زبان رسمی : کردی ، عربی
مرکز اداری: اربیل
ساختار سیاسی: دموکراتیک
رئیس منطقه کردستان عراق : مسعود بارزانی
رئیس دولت منطقه کردستان عراق: نیچروان بارزانی
تاسیس: از سال 1992 اعلام رسمی حکومت منطقه کردستان عراق اعلام شد.
جمعیت: آمار نفوس به تعداد 2 / 5 میلیون نفر اعلام شده است.
وسعت: 78736 کیلومتر مربع در استانهای اربیل , سلیمانیه و دهوک را شامل می شود که در حدود 17 درصد کل عراق را شامل می شود، البته رهبران کرد کرکوک, بخشی از استانهای نینوا , دیاله و موصل را که بنام مناطق موردمنازغه معروف است , شامل کردستان می دانند، که این مهم مورد اعتراض حکومت مرکزی عراق بوده و دولت عراق مساحت 16 درصدی را می پذیرد.
تراکم : 40 نفر در کیلومتر مربع
روز ملی : عید نوروز اول فروردین
واحد پول: دینار
ادیان درکرستان عراق : در کردستان عراق تنوع مذهبی وجود دارد بطوری که در این منطقه ادیان و مذاهب مختلفی وجود دارد :
1- اسلام دین رسمی کردستان عراق است. مذهب اکثر مردم شافعی است.
2- مسیحیت
3- ایزدی ها که در اصطلاح عوام به یزیدی ها هم مشهور هستند .
4- علی الهی یا قزل باش
5- اهل حق
6- صوفی گری
5- کلیسای سریانی شرق شامل مذاهب مسیحی کلدانی , آشوری می باشند.
7- یهودی ها ( در اطراف آکری تعدادی وجود دارند و اکثرا مهاجرت کرده اند)