برای توریسم درمانی که گاهی از آن با عنوان توریسم سلامت یا گردشگری سلامت نام برده میشود، تعاریف گوناگونی بیان شده است. سازمان جهانی گردشگری (WTO) بهطور خاص، گردشگری سلامت را چنین تعریف میکند:
استفاده از خدماتی که به بهبود یا افزایش سلامتی و افزایش روحیه فرد (با استفاده از آبهای معدنی ، آب و هوا یا مداخلات پزشکی) منجر میشود و در مکانی خارج از محل سکونت فرد – که بیش از ۲۴ ساعت است – به طول میانجامد.
مقوله گردشگری سلامت فراتر از گردشگری درمانی است. آبهای گرم و معدنی و لجن درمانی همراه با امکانات طبیعی نیز شامل مقوله گردشگری سلامت است. شعار جهانی توریسم سلامت، امکانات و خدمات در حد کشورهای جهان اول یا پیشرفته و قیمتها و هزینهها در حد کشورهای در حال توسعه و جهان سوم است.
تاریخچه گردشگری سلامت
گردشگری سلامت از زمان یونان و روم باستان وجود داشته و سپس به بسیاری از کشورهای اروپایی و نقاط دیگر دنیا توسعه یافته است. از زمان باستان، افراد زیادی بهمنظور فراغت روحی و درمان به مجاورت رودخانه و آبهای معدنی میرفتند. آبهای گرم از قدیمالایام با آرامش و تجدید قوای جسمی و روحی انسان همراه بوده است. استفادهکنندگان از اینگونه آبها، قرنهاست که در آبهای گرم آبتنی میکنند و از آب چشمههای معدنی مینوشند.
در انگلستان، توسعه اقامتگاههای کنار دریا بر اساساین باور اتفاق افتاد که استفاده آب دریا در درمان بیماریها مفید است. در اروپا شهرهای بسیاری در اطراف چشمههای آب معدنی و تسهیلات درمانی ساخته شده است. نمونههای آن را میتوان در شهرهای بادن، لاسانه، موریتس و اینترلاکن در سوئیس، بادن و ویسبادن در آلمان، وین در اتریش و بوداپست در مجارستان مشاهده کرد. در این شهرها مردم از آبهای معدنی بهمنظور معالجه بیماریهایی همچون رماتیسم، عفونتهای پوست و سوءهاضمه استفاده میکردند.
در اروپا چشمههای آب معدنی و کلینیکهای آب درمانی در اواخر قرن هجدهم مورد توجه جدی قرار گرفتند و علاوه بر اینکه به تجهیزات متناسب مجهز شدند فضاهای اطراف آنها نیز برای بهرهمندی از سکون و آرامش و چشماندازهای طبیعی سامان یافتند. در این قبیل کلینیکها تیمهای مشاوره پزشکی برای تجویز مدت و نحوه استفاده از هر نوع آب برای درمان بیماریهای مختلف مشغول هستند. مراجعان به اینگونه آبها را اغلب بیمارانی که مبتلا به ناراحتیهای پوستی، دردهای روماتیسمی، ورم مفاصل، خستگی و فرسودگی مفرط جسمی، نقرس، التهاب مهرهها و ستون فقرات تشکیل میدهند.
در آمریکا نیز مردم به چشمههای آب معدنی، اقامتگاههای مجاور دریا مسافرت میکردند. قدیمیترین منطقه چشمههای آب گرم آمریکا ساراتوگاست که از حدود ۲۰۰ سال پیش بهصورت یک منطقه تجاری در این زمینه با ارائه تسهیلات اقامتی و پذیرایی مناسب، فعال شده است. همچنین میتوان به چشمههای آبمعدنی نزدیک ایالات فیلادلفیا و ویرجینیا اشاره کرد. برای حداکثر کردن مطلوبیت سفر، تسهیلاتی از قبیل کتابخانه، تماشاخانه، تالار موسیقی و زمینهای بازی برای مفرح کردن اوقات گردشگران ایجاد شده است. به طوریکه امروزه مردم نه فقط برای آبدرمانی بلکه به قصد استفاده از انواع سرگرمیهای اجتماعی به این مناطق سفر میکنند.
شواهد و آثار فراوانی از اهمیت آبهای معدنی و گرم نزد ایرانیان وجود دارد. بهویژه دستهبندیهای بوعلی سینا که این مناطق را به آسایشگاههای معنوی، چشمههای درمانی و آبهای گرم تقسیم کرده و نحوه استفاده از هر دسته را مورد بررسی قرار داده، نشان از اهمیت علمی اینگونه مناطق نزد ایرانیان است. پیش از آن نیز یادگارهای باقیمانده در شهر نیشابور نشاندهنده نظام کانالکشی سنگی برای انتقال آب چشمه معدنی به نزدیکی معبد آناهیتا است. این وضعیت یادآور موقعیت چشمه قدیمی مرانو در ایتالیا با قدمتی پنج هزار ساله است. چشمههای معدنی مناطق مختلف ایران دارای بیش از ۳۰ عنصر معدنی از قبیل منیزیم، پتاسیم، سولفور، کلسیم و غیره هستند و برخی از آنها خواص رادیواکتیویته دارند.
در طول زمان، گردشگری مبتنی بر استفاده از آبهای معدنی مفهوم وسیعی یافت بهطوری که استفاده از ویژگیهای طبیعی مانند هوای سالم نیز جزو گردشگری سلامت محسوب میشود. با گذشت زمان مفهوم گردشگری سلامت از این هم فراتر رفته و شامل مسافرت بیماران بهمنظور دریافت انواع خدمات پزشکی شد. موضوع اخیر (مسافرت بیماران بهمنظور دریافت انواع خدمات پزشکی) نسبت به انواع دیگر گردشگری سلامت، جدید است.
زیرشاخه های گردشگری سلامت
گردشگری پزشکی (Medical Tourism)
در واقع گردشگری پزشکی رایجترین و حساس ترین زیر شاخه گردشگری سلامت است. این سفر عموما برای درمان بیماری یا انجام عمل جراحی یا چک آپ سلامت گردشگر در کلینیکها و بیمارستانهای کشوری با امکانات پزشکی بالا و هزینههای درمانی مناسب انجام میگیرد. گردشگری پزشکی یا گردشگری درمانی حساسترین نوع گردشگری در بین تمام انواع گردشگریها است. زیرا بهطور مستقیم با جان و سلامت گردشگر مرتبط است. گرچه بسیاری از کشورهای توریستی دنیا امروزه برای کسب درآمد، خدمات گردشگری درمانی ارائه میدهند، مطمئنا توانمندی یک کشور در علم پزشکی و خدمات درمانی برخلاف گردشگری تفریحی و ورزشی و … چیزی نیست که صرفا با ساختوساز و صرف پول بهدست آید. وجود پزشکان متبحر و با تجربه، سابقه علم پزشکی، وجود زیرساختهای درمانی و نظارتی، وجود بیمارستانها و کلینیکهای استاندارد، تجهیزات پزشکی کامل و به روز، همچنین وجود قوانین و نظارتهای پزشکی جزو زیرساختهای مهم درمانی یک کشور به شمار میروند، تا آن کشور بتواند در مرحله بعدی با ادغام خدمات اقامتی و گردشگری اقدام به فعالیت در زمینه گردشگری سلامت کند. قابل ذکر است که کشور ایران دارای پیشینه پزشکی هزاران ساله است و همواره پزشکان ایرانی در سطح بین المللی شناخته شده بودند.
گردشگری طبیعت درمانی (Curative Tourism)
سفر درمانی به مراکز دارای منابع و خدمات درمانی طبیعی تحت نظارت پزشک را گردشگری طبیعت درمانی میگویند. این منابع و خدمات طبیعی شامل چشمههای آب گرم، دریاچه نمک، آفتاب درخشان، لجن طبی، ماساژ طبی، حمام گیاهی و همچنین محیط زیست زیبا، پاک و آرام بهمنظور بهبود بیماران پوستی، تنفسی، روماتولوژی، عضلانی یا گذراندن دوران نقاهت بعد از درمان و عملهای جراحی صورت میگیرد. به لطف خدا، طبیعت متنوع ایران انواع و اقسام منابع طبیعت درمانی را در اختیار انسانها گذاشته است. در حال حاضر در ایران مراکز بسیاری وجود دارد که در کنار منابع طبیعت درمانی امکانات اقامتی، رفاهی و نظارت پزشکی را برای گردشگران آماده کردهاند، تا گردشگران بتوانند در آرامش و رفاه کامل از این نعمتهای خداوند استفاده کنند.
گردشگری تندرستی (Wellness Tourism)
در این نوع سفر، گردشگر بهدنبال آرامش است و برای رهایی از تنشهای زندگی روزمره و تجدید قوا، بدون مداخله و نظارت پزشکی راهی سفر میشود. معمولا این گردشگران بیماری جسمی مشخصی ندارند و بیشتر در پی بهرهمندی از طبیعت شفابخش و دوری از شلوغیها، تنشها و آلودگیهای زندگی شهری هستند. یکی از جاذبهها و امتیازات ایران برای گردشگری درمانی در حوزه آب درمانی است، بهطوری که در حال حاضر بیش از ۱۰۰۰ چشمه آب معدنی شناسایی شده است. از دیگر جاذبههای گردشگری تندرستی در ایران، وجود هتلها و ویلاهای جنگلی، کویری، ساحلی یا کوهستانی است. که افراد میتوانند در آرامش کامل در محیط زیست پاک تندرستی خود را بهبود بخشند.
گردشگری سلامت در جهان
ترکیبی از عوامل متعددی موجب رشد صعودی گرایش مردم به مسافرتهای پزشکی شده است که از جمله هزینه بالای زندگی در کشورهای صنعتی، آسان شدن مسافرتهای بین المللی و اصلاح و بهبود سطح تکنولوژی و استاندارهای پزشکی در بسیاری از کشورهای جهان، قابل ذکرند. یک دلیل کشش به سوی مسافرت پزشکی، راحتی آن در مقایسه با کشورهای دیگر است. در برخی کشورها که سیستم خدمات درمانی عمومی متداول است، معمولا زمان زیادی برای پاسخگویی به نیاز شهروندان صرف میشود و بیماران ناگزیرند مدت طولانی در انتظار رسیدگی به وضعیتشان باشند. شرایطی نظیر پیوند مفصل ران که در انگلستان و کانادا یک سال یا بیشتر باید در نوبت منتظر شد. لیکن در سنگاپور، تایلند، فیلیپین، یا بنگلور هند، بیمار میتواند یک روز پس از ورود تحت مراقبت و درمان قرار گیرد.
از میان دلایلی که موجب میشود افراد با هدف درمان مسافرت کنند، میتوان به هزینه پایین مراقبتهای پزشکی، جستوجو برای یافتن پزشک متخصص و باتجربه، کیفت مناسب خدمات درمانی، ایمنی و کوتاهتر بودن زمان انتظار برای درمان اشاره کرد. در کانادا، در سال ۲۰۰۵ تعداد افراد در حال انتظار برای درمان ۷۸۲،۹۳۶ نفر بود که رکوردی در جهان محسوب میشود . تعداد این افراد در آفریقای جنوبی، به میزان کمتر از یک دهم پایینتر از آمریکا یا غرب اروپا بوده است.
هزینه یک دندان که درآمریکا ۵،۵۰۰ دلار است، در هندوستان و بولیوی ۵۰۰ دلار در فیلیپین به ۲۰۰ دلار میرسد وبه همین ترتیب، هزینه پیوند زانو در تایلند همراه با ۶ روز فیزیوتراپی حدود یک پنجم ایالات متحده است و عمل لیزیک چشم با هزینه ۳۷۰۰ دلار در آمریکا، در بسیاری از کشورهای با رویکرد توریسم درمانی حدود ۷۳۰ دلار برآورد میشود. علاوه بر این، در حالی که عملهای زیبایی صورت که در آمریکا ممکن است، حدود ۲۰ هزار دلار هزینه ایجاد کند در کشورهایی چون آفریقای جنوبی، فیلپین، و بولیوی بین ۲۳۰۰ تا ۲۷۰۰ دلار است.
جویندههای درمان و سلامتی از هر کجای دنیا میتوانند به یک کشور وارد شده و تحت خدمات و مراقبتهای پزشکی در زمینههایی چون سرطانها، بیماریهای مغز و اعصاب، جراحیهای پیوند اعضا، عملهای زیبایی و غیره قرار گیرند. از جمله کشورهایی که عمدتا پذیرای توریستهای درمانی هستند، میتوان کشورهایی چون برونئی، کوبا، هنگ کنگ، مجارستان، هندوستان، اردن، لیتوانی، مالزی، فیلیپن، سنگاپور، تایلند و اخیرا امارات متحده عربی را نام برد. همچنین کشورهای آرژانتین، بولیوی، برزیل، کاستاریکا، مکزیک و ترکیه در زمینه عملهای زیبایی مورد توجه هستند.
در اروپا نیز، کشورهای بلژیک و لهستان به کسب و کار توریسم درمانی اشتغال دارند. نکته جالب توجه این است که کشور آفریقای جنوبی با اشعار «جراحی زیبایی صورت همراه با دیدن حیات وحش» برای جلب توریستهای درمانی تلاش میکند. در کشوری مانند آمریکا با آن همه خدمات بیمه و درمانهای کیفی و سطح بالا، پرداختن به کسب و کار توریسم درمانی یک ریسک محسوب میشود. ذکر نمونهای کافی است که دلیل این رویکرد را در آمریکا نشان دهد و آن تغییر گرایش عده زیادی از بیماران کشورهای خاورمیانه در سال ۲۰۰۶ بود که ترجیح دادند برای معالجات خود به هنگ کنگ و سنگاپور مراجعه کنند. برای آگاهی از وضعیت گردشگری سلامت در چند قطب این کسب و کار در جهان کمی به آنها میپردازیم:
هندوستان
هندوستان یکی از پر طرفدارترین مقاصد توریستهای درمانجو در جهان است. خصوصا در زمینه جراحی قلب و پیوند استخوان ران و دیگر زمینههای پزشکی هندوستان بهعنوان یک رهبر جهانی در عرصه خدمات پزشکی شناخته شده است. در طول سالهای ۲۰۰۵ و ۲۰۰۶ هیچ کشوری در زمینه توریسم درمانی با هندوستان قابل مقایسه نبوده است و دولت بخش خصوصی هند با هدف ارتقای خدمات توریسم درمانی و تبدیل شبهقاره هند به قطبی یگانه در این زمینه واقف هستند. در هند بعد از صنعت نرم افزار، گردشگری پزشکی را میتوان موفق ترین صنعت قلمداد کرد. اندازه کنونی بازار این گردشگری در هند بیش از ۳۳۳ میلیون دلار و تا سال ۲۰۱۴ بیش از یک میلیارد دلار بوده است.
فیلیپین
توریسم درمانی درفیلیپین از استاندارد بسیار بالایی برخوردار است و فیلیپینیها میتوانند در تمام زمینههای پزشکی با بهرهگیری از کادر مجرب و مشهور بهویژه در شهر مانیل پایتخت فیلیپین، خدمات درمانی درخشانی ارائه کنند. بهترین کلینیکها و بیمارستانها در این کشور واقع شده است که با تسهیلات موجود محیطی مطلوب را برای استراحت و درمان فراهم میکند. همچنین در فیلیپین بهترین چشمههای آب معدنی جهان نیز واقع شده است که بسیاری از توریستها را به سوی خود جذب میکند.
سنگاپور
کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی سنگاپور در سطح عالی ارزیابی میشود. ایمنی، مورد اعتماد بودن، همراه با تحقیقات پیشرفته و اعتبار بینالمللی کشور در زمینه پزشکی، آن را به یک مرکز رهبری در آسیا بدل کرده است. سنگاپور با ۹ بیمارستان و ۲ مرکز خدمات پزشکی توانسته به اعتبارنامه کمیسیون مشترک بینالمللی آمریکا (JCI) دست یابد.